Cynamonowe zawijańce z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z żółtkiem ,solą, masłem i zaczynem z drożdży. Wyrobić wszystko i odstawić ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na 4 części. Każdą część posmarować serkiem, posypać cukrem i cynamonem i zwinąć w ruloniki. Każdy rulonik przekroić wzdłuż i przepleć ze sobą. Uformować wieńce i zlepić końce. Wyłożyć na blaszkę, posmarować masłem i oprószyć cukrem i cynamonem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Porady
Jeśli chcemy więcej wianuszków proponuję zrobić z podwójnej porcji. Zamiast serka Almette można użyć twarożku wymieszanego z cukrem waniliowym.
Komentarze