Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.
2.Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
3.Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania. SMACZNEGO :)
4.Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
Porady
Ślimaczki można zrobić z czym się podoba. Można dodać jabłka, rodzynki, dżem.. co kto lubi.
Komentarze