Cynamonowe palmiers

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne, karmelizowane ciasto francuskie z dodatkiem cynamonu to pomysł na szybką i efektowną przekąskę do kawy. Zachwyć swoich znajomych bez wysiłku.

  • 25 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - drobny cukier
    - cynamon

Cynamonowe palmiers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić na parę minut, żeby ostygły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy