Amerykański klasyk - przepis znalazłam sallysbakingaddiction.com
50 min
Składniki:
Przepis znalazłam tutaj
na blaszkę o wymiarach 23x13cm:
kruszonka:
70 g cukru,
65 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła
ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
opcjonalnie cukier puder i mleko do przyrządzenia prostej polewy
Cynamonowe ciasto z podwójną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło na kremową masę, dodać cukier, utrzeć. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek cukru pudru i mleka do konsystencji lukru).
Komentarze