Cynamonowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier.Dodajemy dość miękkie masło.Palcami rozcieramy masło wraz z mąką i cukrem. Zgniatamy do momentu, kiedy ciasto damy radę zlepić w większe kawałki
CIASTO
Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, proszkiem do piecznia oraz cynamonem. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazga nasienne a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy olej, aromat waniliowy i łączymy powstałą masę z mąką. Miksujemy krótko, ale dokładnie. Na końcu wsypujemy pokrojone jabłka. Całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wieszch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 min.
Porady
Zwykłą kruszonkę można zastąpić kruszonką cynamonową.
Komentarze