Cynamonowa szarlotka z kisielową pianką pod kruszonką

4.48 (203 ocen)

  • 60 min

smaczne.. ponadczasowe ciasto z jabłkami otulone kisielową pianka i waniliowa kruchą kruszonka- ciasto na kazda okazje!!!polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru ( do pianki z białek)
    1 opakowanie kislu (cytrynowego)
    Masa jabłkowa:
    1 i 1\2 kg jabłek
    3 łyżki cukrubrązującego
    1 łyżeczka cynamonu
    oraz:
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Ciasto

Cynamonowa szarlotka z kisielową pianką pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Żółtka oddziel od białek.
    Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia połącz z cukrem pudrem , cukrem waniliowym . Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i smietanę.Zagniec ciasto , podziel na 2 części.
    Jedna połowe schowaj do zamrazarki a drugą połowa ciasta wyklej wyłozona papierem do pieczenia blachę i całość wstaw do lodówki.

    2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odciśnij z nadmiaru soku , wymieszaj z cukrem brązowym i cynamonem.
    3. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier .
    Na końcu dodaj kisiel.
    4.
    Na kruchym ciescie rozprowadz . starte cynamonowe jabłka , na nie wyłóż pianę z białek, .
    Na wierzu zetrzyj schłodzoną drugą częśc ciasta .
    5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

blacha 30 na 30.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować