Cynamonowa szarlotka z kisielową pianką pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Żółtka oddziel od białek.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia połącz z cukrem pudrem , cukrem waniliowym . Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i smietanę.Zagniec ciasto , podziel na 2 części.
Jedna połowe schowaj do zamrazarki a drugą połowa ciasta wyklej wyłozona papierem do pieczenia blachę i całość wstaw do lodówki.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odciśnij z nadmiaru soku , wymieszaj z cukrem brązowym i cynamonem.
3. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier .
Na końcu dodaj kisiel.
4.
Na kruchym ciescie rozprowadz . starte cynamonowe jabłka , na nie wyłóż pianę z białek, .
Na wierzu zetrzyj schłodzoną drugą częśc ciasta .
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze