Curry z kalafiorem, kurczakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, lekkie i bardzo proste danie - idealne na szybki obiad! Podawane z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
    300 g kalafiora
    2 pomidory
    1 cebula szalotka
    kawałeczek imbiru (ok 2 cm)
    1/2 papryczki chilli
    2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    250 ml mleka kokosowego
    250 wody
    masło i oliwa
    1 łyżka sosu sojowego
    świeża kolendra
    pieprz cytrynowy
    100 g ryżu jaśminowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy

Curry z kalafiorem, kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry z kalafiorem, kurczakiem i pomidorami 1. Cebulę drobno posiekać, imbir pokroić na cienkie plasterki, papryczkę pokroić w krążki. Kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w poprzek na paseczki. Rozgrzać wok lub patelnię i wlać oliwę, dodać cebulę i zeszklić, po około 2 minutach dodać imbir, ząbek czosnku i papryczkę - smażyć przez minutę. Dodać curry i kurkumę, wymieszać. Następnie dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony przez około 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła i podzielonego na różyczki kalafiora, smażyć całość przez około 3 minuty co chwilkę mieszając. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić wszystko, aż płyn odparuje. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i garść świeżej posiekanej kolendry. Doprawić pieprzem cytrynowym i dusić przez 30 sekund, wlać mleko kokosowe i pozostałą wodę. Gotować na małym ogniu przez około 10- 15 minut lub do czasu, aż kalafior będzie miękki. Na koniec doprawić sosem sojowym
  • Curry z kurczakiem i kalafiorem 2. W międzyczasie przygotować ryż : ugotować ryż w osolonej wodzie lub przygotować jak do risotto. Na dużej patelni rozgrzać 1łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wsypać ryż i podsmażać przez 30 sekund. Wlać 1/2 szklanki bulionu i odparować. Wlać kolejne 1/2 szklanki bulionu i gotować na małym ogniu aż ryż w całości zaabsorbuje płyn. Wtedy wlać pozostały bulion i gotować około 15-18 minut, aż ryż będzie ugotowany al dente.
    Curry podawać z ryżem i posypując obficie świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować