Curry z kalafiorem, kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać, imbir pokroić na cienkie plasterki, papryczkę pokroić w krążki. Kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w poprzek na paseczki. Rozgrzać wok lub patelnię i wlać oliwę, dodać cebulę i zeszklić, po około 2 minutach dodać imbir, ząbek czosnku i papryczkę - smażyć przez minutę. Dodać curry i kurkumę, wymieszać. Następnie dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony przez około 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła i podzielonego na różyczki kalafiora, smażyć całość przez około 3 minuty co chwilkę mieszając. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić wszystko, aż płyn odparuje. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i garść świeżej posiekanej kolendry. Doprawić pieprzem cytrynowym i dusić przez 30 sekund, wlać mleko kokosowe i pozostałą wodę. Gotować na małym ogniu przez około 10- 15 minut lub do czasu, aż kalafior będzie miękki. Na koniec doprawić sosem sojowym
2.W międzyczasie przygotować ryż : ugotować ryż w osolonej wodzie lub przygotować jak do risotto. Na dużej patelni rozgrzać 1łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wsypać ryż i podsmażać przez 30 sekund. Wlać 1/2 szklanki bulionu i odparować. Wlać kolejne 1/2 szklanki bulionu i gotować na małym ogniu aż ryż w całości zaabsorbuje płyn. Wtedy wlać pozostały bulion i gotować około 15-18 minut, aż ryż będzie ugotowany al dente.
Curry podawać z ryżem i posypując obficie świeżą kolendrą.
Komentarze