Curry z bakłażanów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Malediwy: Curry z bakłażanów

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażany (pokrojone w 2,5 cm kostkę): 50 dekagramów
    - olej: 4 łyżki
    - Cebule (pokrojona w dosyć duże kawałki): 2 szklanki
    - liście curry: 0.25 szklanki
    - imbir (tarty): 1 łyżeczka
    - Ząbki czosnku (posiekane): 3 sztuki
    - nasiona gorczycy: 1 łyżeczka
    - papryczka Dorset Naga lub chili, (posiekana): 1 sztuka
    - kardamon w ziarnach: 3 sztuki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - curry w proszku: 1 łyżeczka
    - sól (do smaku): 1 szczypta

Curry z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć bakłażany. Wyjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, liście curry oraz ziarna gorczycy. Dodać usmażonego bakłażana, kardamon oraz papryczkę Dorset Naga. Wymieszać. Doprawić chili, curry oraz solą. Dusić 2 minuty. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy