Babeczki cupcakes z dżemem grejpfrutowym mają orzeźwiający, owocowy smak. Połączenie wyrazistego smaku tego owocu ze słodką, puszystą babeczką rozpieszcza podniebienie.
Cupcakes z dżemem grejpfrutowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Połącz 50 g masła z 100 g cukru i dodaj mąkę, proszek oraz sól. Zmieszaj ze sobą jajka i mleko – po czym dodaj do ciasta. Napełnij papilotki ciastem do ¾ wysokości i piecz babeczki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
2.DŻEM GREJPFRUTOWY:
Grejpfruty obierz ze skóry i białych skórek, wrzuć do garnka, rozduś i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i gotuj tak do czasu, aż całość nabierze żelowej konsystencji (ok. 40 minut- godziny). Bardzo gorący dżem można włożyć do słoiczka, odwrócić zakręcony słoik i postawić na zakrętce. Dzięki temu konfitura solidnie się zamknie i będzie dłużej świeża.
3.WYKONANIE:
Aby wypełnić babeczkę dżemem, po jej całkowitym wystudzeniu, odetnij jej wierzch. Ze spodu wybierz łyżeczkę ciasta i zastąp ją niepełną łyżeczką dżemu. Nałóż na dżem odcięty wierzch i udekoruj go na przykład cukrem pudrem
Komentarze