Cupcakes z dżemem grejpfrutowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki cupcakes z dżemem grejpfrutowym mają orzeźwiający, owocowy smak. Połączenie wyrazistego smaku tego owocu ze słodką, puszystą babeczką rozpieszcza podniebienie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 100 gramów
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 75 mililitrów
    - Grejpfrut czerwony: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cupcakes z dżemem grejpfrutowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Połącz 50 g masła z 100 g cukru i dodaj mąkę, proszek oraz sól. Zmieszaj ze sobą jajka i mleko – po czym dodaj do ciasta. Napełnij papilotki ciastem do ¾ wysokości i piecz babeczki w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  • 2. DŻEM GREJPFRUTOWY:
    Grejpfruty obierz ze skóry i białych skórek, wrzuć do garnka, rozduś i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i gotuj tak do czasu, aż całość nabierze żelowej konsystencji (ok. 40 minut- godziny). Bardzo gorący dżem można włożyć do słoiczka, odwrócić zakręcony słoik i postawić na zakrętce. Dzięki temu konfitura solidnie się zamknie i będzie dłużej świeża.
  • 3. WYKONANIE:
    Aby wypełnić babeczkę dżemem, po jej całkowitym wystudzeniu, odetnij jej wierzch. Ze spodu wybierz łyżeczkę ciasta i zastąp ją niepełną łyżeczką dżemu. Nałóż na dżem odcięty wierzch i udekoruj go na przykład cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować