Jest teraz pora na cukinię, więc postanowiłam na wiele sposobów ją wykorzystywać w swojej diecie.
60 min
Składniki:
4 średnie cukinie, olej, masło, 1/2 kg mięsa mielonego, wegeta, sól, pieprz, sos ostry chili, przyprawa do mięs, ząbek czosnku, pół cebuli, natka pietruszki, ser w kostce
Cukiniowe łódeczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte cukinie przecinam na pół, następnie wkładam je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 5 minut. W międzyczasie kroje drobno cebulę i podsmażam na oleju, dodaje mięso mielone przyprawiając je solą, pieprzem, przyprawą do mięs i łyżeczką sosu chili i drobnoposiekaną natką pietruszki.
2.Na patelni roztapiam łyżeczkę masła i dodaje drobno posiekany ząbek czosnku. W Cukinii łyżeczką wydrążam miąższ i przekładam go na patelnie z podsmażonym czosnkiem na czas 3 minut. Następnie łącze miąższ z mięsem.
3.Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Cukiniowe łódeczki smaruje masłem, lekko posypuje wegetą i nakładam do nich przygotowany farsz.
4.Cukinie wkładam do piekarnika na 15 min, po upłyniętym czasie wyłączam piekarnik i posypuje startym serem, zostawiam łódeczki w nagrzanym piekarniku do stopienia sie sera. I Gotowe ☺
Komentarze