Zupa z cukinii i marchewki

4.42 (164 ocen)

  • 40 min

Słoneczna uczta dla amatorów cukinii. Aksamitna konsystencja przełamana nutką ostrości - zupa krem dla wielbicieli delikatnych i lekkich obiadów.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    ząbek czosnku
    10 małych ziemniaków
    2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek
    2 kostki rosołowe
    oregano
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.42 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  • 2. Cukinię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli.
  • 3. Całość zaleć 350ml wody i dodać kostki bulionowe. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić oregano i papryką.
  • 4. Gdy warzywa zmiękną przełożyć wszystko do garnka i zblendować na gładki krem.

Porady

Przed zblendowaniem można wyjąć część ziemniaków dla urozmaicenia dania. Przed podaniem można udekorować listkiem pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować