Dla wielbicieli cukinii , farsz wymyśliłam i zrobiłam z tego co miałam
Składniki:
2 małe cukinie
20 dag małych kurek
1 mała cebula
olej
10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
0,5 czerwonej papryki
1 pomidor
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
natka pietruszki
sól
pieprz
Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekroić na pół i wydrążyć, lekko osolić.
Kurki oczyścić, myć i pokroić na kawałeczki
Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą.
Następnie dodać pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę , bułkę tartą i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Chwilę smażyć na wolnym ogniu, około 5 minut. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut.
Komentarze