Cukinia z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinię myjemy. Kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy aby oddała sok.
2. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę. Dołączamy go do cukinii. Całość posypujemy chilli i mieszamy co jakiś czas, aby składniki dobrze się połączyły
3. Z podanych składników zagotowujemy zalewę; zalewamy cukinię. Odstawiamy na 8 H
4. Sałatkę wkładamy do słoików. Pozostały sok rozlewamy równomiernie w słoiki. Pasteryzujemy ok 20 min na wolnym ogniu.
Sałatka jest gotowa do spożycia po schłodzeniu w lodówce.
Porady
Cukinia nie może być zbyt przerośnięta. Najlepiej wybrać z jak najmniej rozrośniętym gniazdem nasiennym.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze