Cukinia z chilli

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Idealna do ziemniaków i schabowego zamiast tradycyjnej surówki. Sałatkę wymyśliłam sama

  • 12 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    - 2,5 kg cukinii
    -5 łyżek soli
    -2 główki czosnku
    -0,5 op. chilli

    Zalewa:
    -1,5 szkl octu
    -1 szkl cukru
    -8 łyżek oleju

Cukinia z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię myjemy. Kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy aby oddała sok.
    2. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę. Dołączamy go do cukinii. Całość posypujemy chilli i mieszamy co jakiś czas, aby składniki dobrze się połączyły
    3. Z podanych składników zagotowujemy zalewę; zalewamy cukinię. Odstawiamy na 8 H
    4. Sałatkę wkładamy do słoików. Pozostały sok rozlewamy równomiernie w słoiki. Pasteryzujemy ok 20 min na wolnym ogniu.
    Sałatka jest gotowa do spożycia po schłodzeniu w lodówce.

Porady

Cukinia nie może być zbyt przerośnięta. Najlepiej wybrać z jak najmniej rozrośniętym gniazdem nasiennym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy