Cudownie pachnąca wanilią cukinia, która czeka zamknięta w słoiku. Można wykorzystać ją do różnego typu słodkości, od ciast ucieranych, jako dodatek do kremów, a także jako osobna słodka przekąska. W smaku przypomina ananasa z puszki.
30 min
Składniki:
Składniki na 6 - 7 słoików po 800ml:
4,5 kg cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
1200g cukru
2 litry wody
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
5 - 6 lasek wanilii
Cukinia waniliowa a'la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w miarę równą kostkę. Wodę, cukier i kwasek cytrynowy doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewę wlać do cukinii, przykryć ściereczką i zostawić na noc. Po tym czasie odcedzić cukinię, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia dodając przekrojone laski wanilii, włożyć cukinię. Całość gotować ok. 5 - 7 minut. Czas gotowania zależy od stopnia twardości cukinii. Gorącą cukinię przełożyć do słoików, lekko ją ugniatając. Do każdego słoika włożyć po lasce wanilii i zalać zalewą. Pasteryzować przez 7 – 10 minut.
Komentarze