Cukinia w zalewie musztardowo-miodowej

4.36 (193 ocen)

Delikatny, słodkawy smak.

Składniki:

  • 2 kg obranej i pokrojonej cukinii (kształt dowolny)
    200 g musztardy miodowej
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu 10%
    4 szklanki wody

    Dodatkowo na każdy słoik;
    ząbek czosnku
    kilka kulek gorczycy
    po 3-5 kulek pieprzu kolorowego
Wystaw ocenę:

4.36 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w zalewie musztardowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do każdego słoik włożyć czosnek i przyprawy a następnie ciasto ułożyć cukinię. Wodę, cukier, ocet i miód zagotować. Na koniec dodać musztardę i dokładnie wymieszać. (ja wyłożyłam musztardę do miseczki, dodałam trochę gotowej zalewy i dokładnie roztrzepałam trzepaczką, a następnie całość przelałam do reszty zalewy, dzięki temu nie było grudek)
  • 2. Gotową zalewą napełniać słoiki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 min od zagotowania się wody w garnku. Gorące słoiki postawić na ścierce do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować