Cukinia w sosie pomidorowo - musztardowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na cukinię - ciąg dalszy :)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 cukinia (700 g)
    1 cebula (60 g)
    1/3 pęczka natki pietruszki
    3 - 4 łyżki margaryny
    1 łyżka musztardy
    6 łyżek ketchup'u lub przecieru pomidorowego
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    przyprawa do kebaba do smaku (wg uznania)

Cukinia w sosie pomidorowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia w sosie pomidorowo - musztardowym 1. Cukinię pokroić w plastry, plastry - w półplastry. Cebulę posiekać. Warzywa dusić na margarynie pod przykryciem około 20 min. Następnie dodać musztardę, ketchup, posiekaną natkę pietruszki - dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. Często mieszać.
  • Cukinia w sosie pomidorowo - musztardowym 2. Do warzyw dodać jogurt, doprawić przyprawą do gyrosa. Chwilę gotować.
  • Cukinia w sosie pomidorowo - musztardowym 3. Danie podawać na ciepło. Nadaje się na kolację (np. z pieczywem) oraz na obiad (np. z ziemniakami z wody i mięsem).

Porady

Ilość przyprawy zależy od użytego ketchup'u - jej dodatek może nie być konieczny. Używając przecieru pomidorowego - potrawę należy doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy