Cukinia w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Cukinię
kroimy w 1-cm plastry. Z papryki
usuwamy gniazdo nasienne,
miąższ kroimy w małą
kostkę. Czosnek obieramy
i przeciskamy przez praskę.
2.Dodajemy paprykę, serek
pokrojony w kostkę i resztę ziół.
Wlewamy trochę wody i dusimy
ok. 10 minut. Delikatnie mieszamy,
aby ser się roztopił. Dusimy
kilka minut. Następnie
zdejmujemy pokrywkę i kilka
minut odparowujemy.
3.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Wkładamy cukinię
(plaster obok plastra) i skrapiamy
maggi. Smażymy ok.
6 minut. Zmniejszamy ogień.
Cukinię odwracamy i ponownie
skrapiamy maggi. Dodajemy
czosnek i posypujemy połową
ziół prowansalskich.
Chwilę podsmażamy.
Komentarze