Cukinia i pieczarki z grilla

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Tak przygotowane warzywa to moje odkrycie sezonu, dla nich mogę zrezygnować z każdego mięsa!

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek, mała cebula, 10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią (np. Lazur)
    1 łyżka oleju, 10 orzechów włoskich, sól
    3 cukinie, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Grill

Cukinia i pieczarki z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, nie myjemy!!! Jak są bardzo brudne to obieramy skórkę z kapeluszy. Nóżki wyłamujemy. Kapelusze solimy. Nóżki grzybów dusimy na zeszklonej, pokrojonej w drobną kostkę cebulce i zostawiamy do ostygnięcia. Kapelusze faszerujemy cebulką z grzybami, na to nakładamy posiekane drobno orzechy włoskie. Na górę układamy kawałki sera.
    Grillujemy na tackach aluminiowych, aż ser z góry się roztopi.
  • 2. Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona, następnie przekroić każdą na pół. Przełożyć całość do miski i polać oliwą z oliwek, posolić i posypać ziołami, wszystko dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowane cukinie piec na grillu, najlepiej na tacce, aż będą miękkie.

Porady

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować