Tak przygotowane warzywa to moje odkrycie sezonu, dla nich mogę zrezygnować z każdego mięsa!
30 min
Składniki:
10 dużych pieczarek, mała cebula, 10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią (np. Lazur)
1 łyżka oleju, 10 orzechów włoskich, sól
3 cukinie, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
Cukinia i pieczarki z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy, nie myjemy!!! Jak są bardzo brudne to obieramy skórkę z kapeluszy. Nóżki wyłamujemy. Kapelusze solimy. Nóżki grzybów dusimy na zeszklonej, pokrojonej w drobną kostkę cebulce i zostawiamy do ostygnięcia. Kapelusze faszerujemy cebulką z grzybami, na to nakładamy posiekane drobno orzechy włoskie. Na górę układamy kawałki sera.
Grillujemy na tackach aluminiowych, aż ser z góry się roztopi.
2.Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona, następnie przekroić każdą na pół. Przełożyć całość do miski i polać oliwą z oliwek, posolić i posypać ziołami, wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane cukinie piec na grillu, najlepiej na tacce, aż będą miękkie.
Komentarze