Cukinia faszerowana serkiem wiejskim z dyniowowym pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię faszerowaną cukinię, a biorąc pod uwagę, że ostatnio preferuję bezmięsną kuchnię musiałam wymyślić coś w tym stylu ;) W lodówce było domowe pesto z dyni i serek więc wyczarowałam to cudo

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia zielona młoda: 1 sztuka
    - serek wiejski granulowany: 200 gramów
    - pesto z pietruszki i pestek dyni: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Ser

Cukinia faszerowana serkiem wiejskim z dyniowowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia faszerowana serkiem wiejskim i dyniowym pesto 1. Cukinię dokładnie myjemy i wyciągamy z niej środek (moja już była mocno dojrzała więc środek nie nadawał się już do jedzenia). Kropimy delikatnie oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15 minut.
    W czasie jak cukinia będzie się podpiekać zabieramy się za farsz. Na sitku dobrze odcedzamy serek wiejski. Następnie w niedużej misce mieszamy pesto z jajkiem i dodajemy do tej mikstury serek wiejski. Gdy cukinia będzie już podpieczona wyciągamy z piekarnika (jeśli będzie na niej dużo wody można ją odlać albo odsączyć ;). Nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (już bez folii aluminiowej) aż farsz się zrumieni.
    Podajemy z brązowym ryżem i zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować