Bardzo lubię faszerowaną cukinię, a biorąc pod uwagę, że ostatnio preferuję bezmięsną kuchnię musiałam wymyślić coś w tym stylu ;) W lodówce było domowe pesto z dyni i serek więc wyczarowałam to cudo
Cukinia faszerowana serkiem wiejskim z dyniowowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy i wyciągamy z niej środek (moja już była mocno dojrzała więc środek nie nadawał się już do jedzenia). Kropimy delikatnie oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15 minut.
W czasie jak cukinia będzie się podpiekać zabieramy się za farsz. Na sitku dobrze odcedzamy serek wiejski. Następnie w niedużej misce mieszamy pesto z jajkiem i dodajemy do tej mikstury serek wiejski. Gdy cukinia będzie już podpieczona wyciągamy z piekarnika (jeśli będzie na niej dużo wody można ją odlać albo odsączyć ;). Nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (już bez folii aluminiowej) aż farsz się zrumieni.
Podajemy z brązowym ryżem i zajadamy :)
Komentarze