Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

4.47 (155 ocen)

Cukinia przyrządzona w piekarniku. Tym razem z nadzieniem z ryżu i warzyw.

Składniki:

  • ¾ szklanki ryżu
    1 większa cukinia
    4 plastry boczku
    1 cebula
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    Łyżka masła
    sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
    Tłuszcz do smażenia
    Ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować.
  • cukinia 2. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Cukinie osolić i posypać pieprzem.
  • farsz 3. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i masło, wymieszać i doprawić do smaku.
  • nadziane cukinie 4. Cukinie nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 1h.
  • zapiekanie cukinii ze serem 5. 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.

Porady

Cukinię można podawać polaną ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować