3 średnie cukinie
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
10 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie opłukać, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć środki. Posypać solą. Pieczarki i paprykę opłukać. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W małym garnku rozgrzać tłuszcz. Usmażyć na nim pieczarki doprawiając je solą i pieprzem. Odlać powstały płyn, ostudzić i przełożyć do miski. Do pieczarek dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze razem wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać cukinie. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 - 200 st C.
Komentarze