Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

po prostu pycha !

Składniki:

  • 4 młode cukinie
    50 dag mięsa mielonego z szynki
    por
    1/2 czerwonej papryki
    marchew
    2-3 ząbki czosnku
    5 łyżek kaszy kuskus

    przyprawy:
    sól
    świeżo mielony pieprz
    papryka słodka
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    olej
    koncentrat pomidorowy ok. 3 dużych łyżek

    oraz:
    ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myję i przecinam, wydrążam środek. Pora drobno siekam, marchew ścieram na tartce. Na oleju przesmażam pora i marchew, na koniec dodaję drobno pokrojoną paprykę. Przekładam farsz do miski. Następnie na patelnię wkładam mięso mielone i je przesmażam, tak by nie było surowe. Mieszam z warzywami. Doprawiam koncentratem pomidorowym, solą , papryką i pieprzem . Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do farszu. Kaszę zalewam gorąca woda i studzę. Następnie łączę ją z mięsno-warzywnym farszem. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Cukinie napełniam farszem. Każą połówkę zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku ok. 30 minut w 180 st. Gotowe cukinie odwijam z folii i układam paseczki sera. Pod wpływem ciepła ładnie się rozpuści.

Porady

Zawsze sprawdzam widelcem czy cukinie dostatecznie zmiękły. Dobrze smakują w towarzystwie czosnkowej bagietki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Farsz Warzywa Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować