Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myję i przecinam, wydrążam środek. Pora drobno siekam, marchew ścieram na tartce. Na oleju przesmażam pora i marchew, na koniec dodaję drobno pokrojoną paprykę. Przekładam farsz do miski. Następnie na patelnię wkładam mięso mielone i je przesmażam, tak by nie było surowe. Mieszam z warzywami. Doprawiam koncentratem pomidorowym, solą , papryką i pieprzem . Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do farszu. Kaszę zalewam gorąca woda i studzę. Następnie łączę ją z mięsno-warzywnym farszem. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Cukinie napełniam farszem. Każą połówkę zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku ok. 30 minut w 180 st. Gotowe cukinie odwijam z folii i układam paseczki sera. Pod wpływem ciepła ładnie się rozpuści.
Porady
Zawsze sprawdzam widelcem czy cukinie dostatecznie zmiękły. Dobrze smakują w towarzystwie czosnkowej bagietki.
Komentarze