danie warzywne i bardzo sycące,tym bardziej że lato w pełni i wykorzystałam sezonowe warzywa,zainspirowałam się cukinią nadziewaną Anemon która zrobiła mi smaka na tego typu danie i oto moje wydanie;)
Średni
Składniki:
- cukinia zielona (jedna cukinia ma być mniejsza wykorzystujemy ją do nadzienia): 2 sztuki
- pomidory: 2 sztuki
- Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- ser feta: 200 gramów
- ser gouda: 100 gramów
- bułka tarta: 2 łyżki
- bazylia suszona: 0.5 łyżeczki
- sól,pieprz do smaku: 2 szczypty
Cukinia nadziewana warzywami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.większą cukinie myjemy kroimy na poł,wydrążamy środeksolimy i pieprzymy(jeśli ma dużo pestek wyrzucamy,dlatego ja użyłam drugiej)druga obieramy kroimy w kostę,pomidory sparzamy gorącą wodą i kroimy a kostkę,paprykę kroimy w kostkę
2.NA patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wyciskamy czosnek,po chwili dodajemy cukinie,dusimy 10 min,dołączamy paryke i pomidory dusimy jeszcze chwile,przyprawiamy solą,pieprzem,bazylia dodajemy bułkę tartą
3.do farszu dodajemy ser feta i wypełniamy nim cukinie.wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemu 35 minut w temp 190stopni 5minut przed końcem pieczenia posypujemy żołtym serem
Komentarze