Cukinia nadziewana kaszą z pieczarkami

4.5 (149 ocen)

Lekki ale syty bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 1 szkl kaszy gryczanej
    200 g pieczarek
    1 cebula
    3 cukinie
    100 g żółtego sera
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 szkl bulionu warzywnego
    świeży tymianek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia nadziewana kaszą z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 3. Do cebuli dodać masło i pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany tymianek w ilości jakie lubimy. Chwilę razem smażyć.
  • 4. Połączyć kaszę z pieczarkami, dodać połowę startego sera, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać.
  • 5. Umytą cukinię pokroić na kawałki 7-8 cm i wydrążyć tak, żeby podstawa była nie naruszona. Wydrążone kawałki posypać w środku solą i pieprzem.
  • 6. Nałożyć farsz i ustawić pionowo w rondlu. Podlać bulionem, przykryć i dusić do miękkości cukinii. Pod koniec na każdym kawałku położyć plasterek sera.
  • 7. Podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować