Ciasto cudaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kolorowe: Ubijamy białka ze szczypta soli między czasie dodając cukier puder. Do ubitych na sztywno białek dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórka kokosowe. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papierem woskowanym blaszki. Pieczemy 20 min w 180 st. C.
Ciasto brązowe:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao - delikatnie wymieszać. Piec w 180 st. przez około 30 min.
Gdy oba ciasta wystygną rozpuszczamy galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną ale płynną galaretkę, 2/3 tak przygotowanej śmietany wylewamy na ciasto kolorowe przykrywamy ciastem brązowym, wylewamy pozostałą śmietanę na wierzch i posypujemy kolorowymi wiórkami. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze