Ćwikła w jajkach

4.5 (164 ocen)

Ćwikła często gości na Wielkanocnym stole, tak podana z pewnością wszystkim posmakuje!. W zależności jaką lubią domownicy doprawioną , możemy dodać lub zmniejszyć ilość chrzanu!

Składniki:

  • Ćwikła:
    • Około 400 gram buraczków,
    • Pieprz, cukier do smaku,
    • Mały korzeń chrzanu,
    • Oliwa z oliwek do polania,
    Dodatkowo:
    • jajka do napełnienia,
    • rzeżucha do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ćwikła w jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • starte buraczki 1. Umyte buraczki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Obrane ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • dodanie chrzanu 2. Obrany chrzan ścieramy na drobnej tarce (takiej takce, jak na placki ziemniaczane).
    Tak przygotowane buraczki oraz chrzan łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek i ponownie mieszamy.
  • Przygotowanie jajek 3. Jajka (ilość według uznania, gdyż ćwikły wychodzi dość sporo) gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Obrane przekrawamy na połowę i wyciągamy żółtka. W miejsce żółtek nakładamy ćwikłę. Dekorujemy ją rzeżuchą, podajemy!

Porady

Otrzymane żółtka można wykorzystać do sałatki, chrzanu lub na przykład kruchych ciasteczek!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować