Crumble z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średnią kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
2.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy brązowy cukier. Ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Dodajemy połamane na nieduże kawałki orzechy oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.
3.Jabłka przekładamy do 4 niedużych naczynek do zapiekania.
4.Przygotowujemy kruszonkę:
Niezbyt miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę pszenną i cukier puder. Dokładnie ugniatamy do chwili aż zaczną nam powstawać nieduże kuleczki.
Masę wykładamy na jabłka.
5.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Podajemy na ciepło lub na zimno- z bitą śmietaną, z lodami lub po prostu obsypane cukrem pudrem.
Komentarze