Crumble ala szarlotka z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

Przepyszny deser na chłodne jesienne dni. Wystarczy ok 20 minut aby cieszyć się ciepłym, pachnącym cynamonem "jabłecznikiem" :)

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
    garść płatków migdałowych

    Kruszonka:
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Crumble ala szarlotka z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: wszystkie składniki utrzeć i dodać orzechy włoskie, wymieszać.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnuszka, dodać żurawinę, cukier, cynamon i podlać 2 łyżkami wody. Smażyć kilka minut do czasu aż cukier się rozpuści. Jabłka przełożyć do 3 kokilek, posypać migdałami i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.na ok 15 minut, aż się zarumieni.

Porady

Zamiast wodą, crumble można podlać czerwonym winem, będzie bardziej aromatyczne. Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować