NALEŚNIKI z POMARAŃCZAMI FLAMBÉE (CRÊPE SUZETTE)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki z płonącym sosem pomarańczowym. Czasami i w kuchni trzeba zaszaleć ;)

  • 60 min

Składniki:

  • na 5 naleśników:
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    Szczypta soli
    50g mąki pszennej
    30 g mąki razowej
    20 g masła
    ok.150 ml mleka
    skórka z połowy pomarańczy


    na sos pomarańczowy:
    sok z 2 pomarańczy
    1 pomarańcza (skórka i miąższ)
    2 łyżki marmolady z owoców cytrusowych (u mnie pomarańczowa)
    40 g masła
    50 g cukru
    60 g Cogniaku lub likieru Grand Marnier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok Naleśniki

Naleśniki z pomarańczami flambée (crêpe suzette) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować naleśniki.
    Ubić jajko z cukrem, drobno startą skórką z pomarańczy i szczyptą soli, dodać przesiane mąki i połowę mleka, bardzo dobrze wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. .
    Teraz dodać roztopione masło i energicznie wymieszać do uzyskania ciasta bez grudek. Odstawić ciasto na min. 15 min.
  • 2. Po tym czasie posmarować masłem lub olejem patelnie teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i smążyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
  • image-1of9vpp 3. Przygotować sos.
    Na dość głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i startą skórką pomarańczową.
    Rozpuścić cukier mieszając drewnianą łyżką, a następnie dodać sok z pomarańczy i marmoladę. Do prowadzić wszysko do wrzenia.
  • 4. Teraz wkładać na patelnie z syropem po jednym naleśniku, dokładnie namoczyć go z obu stron i składać w kopertę, odkładać w ciepłe miejsce. Postępować tak ze wszyskimi naleśnikami. Na koniec zostanie wam praktycznie troszkę syropu, resztę pochłonęły naleśniki.
  • 5. Pokroić miąższ z 2 pomarańczy (nalepiej bez białych błonek) i wrzucić na patelnię z pozostałym syropem. Dodać podgrzany wcześniej koniak lub likier.Zapalic ogień pod patelnią, a następnie lekko ją przechylić, żeby alkohol dotknął płomienia i się zapalił (UWAGA!!! Nie zapalcie całej kuchni ;)), jak alkohol wyparujepłomień sam zgaśnie.
    Podawać nasączone syropem naleśniki z kawałkami pomarańczy z płonącej patelni.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować