Naleśniki z płonącym sosem pomarańczowym. Czasami i w kuchni trzeba zaszaleć ;)
60 min
Składniki:
na 5 naleśników:
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
50g mąki pszennej
30 g mąki razowej
20 g masła
ok.150 ml mleka
skórka z połowy pomarańczy
na sos pomarańczowy:
sok z 2 pomarańczy
1 pomarańcza (skórka i miąższ)
2 łyżki marmolady z owoców cytrusowych (u mnie pomarańczowa)
40 g masła
50 g cukru
60 g Cogniaku lub likieru Grand Marnier
Naleśniki z pomarańczami flambée (crêpe suzette) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować naleśniki.
Ubić jajko z cukrem, drobno startą skórką z pomarańczy i szczyptą soli, dodać przesiane mąki i połowę mleka, bardzo dobrze wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. .
Teraz dodać roztopione masło i energicznie wymieszać do uzyskania ciasta bez grudek. Odstawić ciasto na min. 15 min.
2.Po tym czasie posmarować masłem lub olejem patelnie teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i smążyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
3.Przygotować sos.
Na dość głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i startą skórką pomarańczową.
Rozpuścić cukier mieszając drewnianą łyżką, a następnie dodać sok z pomarańczy i marmoladę. Do prowadzić wszysko do wrzenia.
4.Teraz wkładać na patelnie z syropem po jednym naleśniku, dokładnie namoczyć go z obu stron i składać w kopertę, odkładać w ciepłe miejsce. Postępować tak ze wszyskimi naleśnikami. Na koniec zostanie wam praktycznie troszkę syropu, resztę pochłonęły naleśniki.
5.Pokroić miąższ z 2 pomarańczy (nalepiej bez białych błonek) i wrzucić na patelnię z pozostałym syropem. Dodać podgrzany wcześniej koniak lub likier.Zapalic ogień pod patelnią, a następnie lekko ją przechylić, żeby alkohol dotknął płomienia i się zapalił (UWAGA!!! Nie zapalcie całej kuchni ;)), jak alkohol wyparujepłomień sam zgaśnie.
Podawać nasączone syropem naleśniki z kawałkami pomarańczy z płonącej patelni.
Buon Appetito!
Komentarze