Crème brûlée

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Jedzenie tego deseru jest porównywalne z odpakowywaniem prezentu. Byłam strasznie ciekawa, co kryje się pod tą karmelową skorupką. Same pyszności!

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • -300 ml śmietany kremówki (36%)
    - 4 żółtka
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (można zastąpić ziarnami z jednej laski wanilii)
    -3 łyżki białego cukru (do karmelizowania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pastę z wanilii (ewentualnie ziarna z jednej laski wanilii), doprowadzamy do wrzenia a następnie odstawiamy na bok, do przestudzenia.


    W misce, przy pomocy łyżki ucieramy żółtka z cukrem (nie do puszystości). Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przestudzoną śmietankę. Masę jajeczną cedzimy przez sitko, przelewamy do 3 małych kokilek (foremek żaroodpornych). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni. Foremki z masą wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 50 minut. Pilnujemy, aby krem nie był przyrumieniony, środek kremu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję. Studzimy w temperaturze pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.


    Po wyjęciu z lodówki, górę kremu posypujemy łyżką cukru (ja użyłam białego). Cukier można karmelizować przy pomocy palnika, jednak ja takiego nie posiadam więc użyłam piekarnika.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, ustawiamy opcję grill (od góry). Do żaroodpornego naczynia wkładamy nasze foremki oraz kostki lodu, które pozwolą nam zachować odpowiednią temperaturę kremu (niską). Naczynie umieszczamy wysoko pod grillem i zapiekamy przez kilkanaście sekund. Cały czas kontrolujcie kolor karmelizowanego cukru. Ja zapiekałam górę przy otwartych drzwiczkach piekarnika i poruszałam naczyniem z foremkami, ponieważ nierównomiernie karmelizował mi się cukier. Podajemy natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować