1.Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pastę z wanilii (ewentualnie ziarna z jednej laski wanilii), doprowadzamy do wrzenia a następnie odstawiamy na bok, do przestudzenia.
W misce, przy pomocy łyżki ucieramy żółtka z cukrem (nie do puszystości). Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przestudzoną śmietankę. Masę jajeczną cedzimy przez sitko, przelewamy do 3 małych kokilek (foremek żaroodpornych). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni. Foremki z masą wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 50 minut. Pilnujemy, aby krem nie był przyrumieniony, środek kremu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję. Studzimy w temperaturze pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, górę kremu posypujemy łyżką cukru (ja użyłam białego). Cukier można karmelizować przy pomocy palnika, jednak ja takiego nie posiadam więc użyłam piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, ustawiamy opcję grill (od góry). Do żaroodpornego naczynia wkładamy nasze foremki oraz kostki lodu, które pozwolą nam zachować odpowiednią temperaturę kremu (niską). Naczynie umieszczamy wysoko pod grillem i zapiekamy przez kilkanaście sekund. Cały czas kontrolujcie kolor karmelizowanego cukru. Ja zapiekałam górę przy otwartych drzwiczkach piekarnika i poruszałam naczyniem z foremkami, ponieważ nierównomiernie karmelizował mi się cukier. Podajemy natychmiast.
Komentarze