Przepyszny krem kataloński to hiszpański odpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą, że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów.
1 godz. 30 min
Składniki:
1l mleka
6 żółtek
3 -4 łyżki białego cukru
70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Laska wanilii
Laska cynamonu
Skórka z pomarańczy
Skórka z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
Crema catalana (krem kataloński) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.¾ mleka wlać do garnka. Gotować 15 minut warz z przekrojoną laska wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, laska cynamonu oraz skórkami cytrusów. Przecedzić całość przez sito.
W czasie, gdy mleko się gotuje utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, biała masę.
Resztę mleka połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do małych kokilek. Chłodzić w lodówce przez minimum 1h. Przed podaniem posypać obficie brązowym cukrem i skarmelizować go palnikiem lub w kuchence mikrofalowej z funkcja grill.
Komentarze