1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy Coca-colę i olej. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 o C około 25 minut – do tzw. „suchego patyczka”.
Biszkopt studzimy, nasączamy kilkoma łyżkami Coca-coli
2.Herbatniki i orzechy włoskie mielimy na drobno (ja robię to w blenderze). Mieszamy ze sobą zmielone orzechy i herbatniki i zalewamy Coca-Colą, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, po czym dodajemy po łyżce masę orzechowo-herbatnikową i miksujemy na jednolitą masę.
Gotową masę wykładamy na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodają cukier puder. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Gotową śmietanę wykładamy na masę orzechowo-herbatnikową.
4.Czekoladę ścieramy na drobnej tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Komentarze