Wymyślona przez niejakiego Roberta Cobba, który będąc głodnym zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka.
45 min
Składniki:
Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
1 mały roztarty ząbek czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy
Sałatka: 500 g piersi kurczaka
2 awokado
1 sałata lodowa
skwarki z 100 g bekonu
3 pomidory pokrojone w kostkę
100 g sera Roquefort
2 jajka na twardo pokrojone drobno
4 dymki
A la cobb salad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał.
Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado , jego miąższ także pokroiłem w kostkę.
W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, jajka i szczypiorek. Polałem sosem, delikatnie wymieszałem.
Komentarze