Conchiglioni zapiekane z bakłażanem i cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Idealna przekąska na ciepło. Nie tylko dobrze smakuje, ale również cieszy oczy kolorami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - conchiglioni duże: 9 sztuk
    - plasterki bakłażana: 5 sztuk
    - plasterki cukinii: 5 sztuk
    - paski marchewki: 9 sztuk
    - drobiowe mięso mielone: 9 łyżeczek
    - Jajko: 1 sztuka
    - jogurt grecki: 6 łyżek
    - cebula: 0.5 sztuki
    - paski żółtego sera: 9 sztuk
    - bazaylia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dania z makaronem

Conchiglioni zapiekane z bakłażanem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z drobno posiekaną cebulą. Plasterki bakłażana i cukinii przekrawamy na połówki, paski marchewki i sera żółtego docinamy tak, żeby odpowiadały długości makaronowych muszli. Jogurt grecki dokładnie mieszamy z jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Na dno każdego małego naczynia żaroodpornego wylewamy 2 łyżki jogurtowej masy. Do każdej makaronowej muszli wkładamy łyżeczkę mięsa mielonego, zalewamy je łyżeczka masy jogurtowej i układamy pół plasterka bakłażana, pasek marchewki, pół plasterka cukinii, pasek żółtego sera. W każdym naczyniu układamy po 3 muszle. Całość zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze około 190 stopni C. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować