Conchiglioni zapiekane z bakłażanem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z drobno posiekaną cebulą. Plasterki bakłażana i cukinii przekrawamy na połówki, paski marchewki i sera żółtego docinamy tak, żeby odpowiadały długości makaronowych muszli. Jogurt grecki dokładnie mieszamy z jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Na dno każdego małego naczynia żaroodpornego wylewamy 2 łyżki jogurtowej masy. Do każdej makaronowej muszli wkładamy łyżeczkę mięsa mielonego, zalewamy je łyżeczka masy jogurtowej i układamy pół plasterka bakłażana, pasek marchewki, pół plasterka cukinii, pasek żółtego sera. W każdym naczyniu układamy po 3 muszle. Całość zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze około 190 stopni C. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze