Conchiglioni Giganti - muszle nadziewane bakłażanem i mięsem

0 (0 ocen)

Muszle makaronowe nadziałam aromatycznym farszem i zapiekłam w sosie pomidorowym pod serową pierzynką. Uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g makaronu w kształcie muszel (Conchiglioni Giganti)

    Farsz:
    300 g piersi z kurczaka
    1 bakłażan (ok. 400 g)
    150 g półtłustego twarogu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    pieprz ziołowy
    chilli w proszku
    suszony cząber
    sól
    olej do smażenia
    szczypior

    Sos pomidorowy:
    500 g pulpy pomidorowej z pudełka lub puszki
    sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek

    80 g sera żółtego
    125 g mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Conchiglioni giganti - muszle nadziewane bakłażanem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan pokrojony w kostkę 1. Bakłażana pokrój w dobną kostkę, posól lekko i odstaw na 15 minut.
  • Pokrojona pierś 2. Piersi kurczaka pokrój też w małą kostkę, posyp pieprzem ziołowym, chilli, solą i cząbrem.
  • Muszle makaronowe 3. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć ostrożnie muszle makaronowe i gotuj je do 12-15 minut, tak by były al dente. Odcedź na sitko, przelej ostrożnie zimną wodą. Muszle porozkładaj osobno, by się nie posklejały.
  • Przesmażony farsz 4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, podsmaż go chwilę, dodaj bakłażan, podsmaż aż bakłażan będzie miękki. Czosnek posiekaj lub sprasuj, dodaj na patelnię, dodaj sól, oregano. Na sam koniec wsyp posiekany szczypior. Odstaw do przestygnięcia.
  • Gotowy farsz 5. Do przestudzonego farszu wkrusz twaróg, wymieszaj razem.
  • Sos pomidorowy 6. Na sos pomidorowy wymieszaj wszystkie składniki razem.
  • Faszerowane muszle 7. Przygotuj formę żaroodporną. Posmaruj dno cienką warstwą sosu pomidorowego. Muszle napełnia farszem i układaj w formie.
  • Starte sery 8. Ser żółty i mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach.
  • Muszle posypane serami 9. Muszle polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp startymi serami.
  • Zapieczone muszle 10. Muszle zapiekaj ok. 25 minut w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować