ZAPIEKANE MUSZLE z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (CONCHIGLIONI con RICOTTA e SPINACI)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekany w piecu makaron w kształcie muszli z delikatnym nadzieniem z ricotty i szpinaku w sosie beszamelowym z dodatkiem sosu pomidorowego. Polecam gorąco!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 bardzo dyże muszle (lub 8 mniejszych) ok.400 g suchego makaronu
    500 g świeżego szpinaku
    400 g ricotty (lub twarogu)
    100 g sera typu parmezan
    parę łyżek przecieru pomidorowego
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

    NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
    300 ml mleka
    30 g masła
    ok. 1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane muszle z ricottą i szpinakiem (conchiglioni con ricotta e spinaci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj szpinak, a następnie przełóż do garnka, wlej odrobinę wody, posól i uduś go pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszaj). Ugotowany szpinak, wystudź, dokładnie odciśnij z wody i soku, który wytworzył się podczas gotowani, a następnie bardzo drobno pokrój.
  • 2. W międzyczasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając gotuj przez chwilkę (do momentu, aż masło lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac (jeżeli chcesz uzyskać rzadszy beszamel wystarczy dodać więcej mleka). Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok. 2-3 min.
  • image-1wl4moa 3. W misce połącz pokrojony szpinak, ricottę, połowę startego na drobnej tarce parmezanu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Podgotuj makaron w osolonej wodzie (połowę czasu wskazanego na opakowaniu). Wypełnij muszle nadzieniem z ricotty i szpianku.
  • 5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj połową beszamela i kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Ułóż nadziane wcześniej muszle, a następnie polej resztą beszamelu i kilkoma łyżkami przecieru. Posyp pozostałym startym parmezanem.
  • image-1y450jq 6. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 30 min., pod koniec pieczenia można włączyć funcję grilla, w ten sposób fajnie się przyrumienią.
    Buon appetito!!!

Porady

Jeśli posiadasz małe naczynia żaroodporne lub gliniane (takie jak u mnie na zdjęciach), możesz każdemu przygotować osobną porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Ricotta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować