Comber z dzika z borowikami podlewany żubrówką

4.48 (148 ocen)

Dzięki zaprzyjaźnionej z nami Lidce, mamy dostęp do dziczyzny "z pierwszej ręki". Właśnie dostaliśmy kawałek dzika i sarny, na pierwszy rzut poszło mięso z dzika, zrobiłam go zwyczajnie, po swojemu, z dużą ilością cebuli, czosnku, ziół, grzybów suszonych i niezbędnej wódki żubrówki z trawką.

Składniki:

  • sztuka mięsa - comber z dzika ok. 1 kg
    • 3 spore cebule
    • 1/2 główki czosnku
    • 2 garści suszonych borowików
    • sól, pieprz świeżo mielony, czosnek niedźwiedzi suszony, 3 kulki jałowca i ziele angielskie i utarte w moździerzu
    • liść laurowy
    • 1 szklanka bulionu warzywnego + 50 ml. wódki żubrówki do podlania
    • Smalec do zrumienienia
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Comber z dzika z borowikami podlewany żubrówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ube0oj 1. Mięso natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami, odstawić na parę godzin do przegryzienia.
    Po tym czasie obsmażyć na rumiano, dodając pokrojoną w piórka cebulę.
  • image-0dvr29n 2. Przełożyć do płaskiego garnka, dodać grzyby, podlać bulionem wymieszanym z żubrówką i wstawić do powolnego gotowania na małym płomieniu.

    Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • image-0ybhbcp 3. Kroić jeszcze gorące i podać wg własnego uznania.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Dziczyzna Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować