Ciasto mocno czekoladowe

5 (170 ocen)

  • 25 min

Ciasto jest słodkie, kremowe i mięciutkie. Rozpływa się w ustach.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    270g gorzkiej czekolady
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    200ml wody
    310g mąki
    270g masła
    80g kakao
    270g cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    130ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki oleju

    Składniki na polewę:
    250g gorzkiej czekolady
    130g śmietany kremówki
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło, czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Trzymać na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Połączyć mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • 3. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym oraz olejem.
  • 4. Stopniowo dodawać przestudzoną masę czekoladową do składników suchych.
  • 5. Dokładnie wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 160’C przez ok 1 godzinę.
  • 6. Polewa:
    1. Do garnka z gorącą wodą włożyć rondelek z czekoladą oraz śmietaną kremówką.
    2. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    3. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na cieście.
    4. Posypać płatkami migdałów.

Porady

Nie należy przerażać się konsystencją ciasta wlewanego do formy - jest ono dość rzadkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować