Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić masło, czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Trzymać na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do wystygnięcia.
2.Połączyć mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
3.Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym oraz olejem.
4.Stopniowo dodawać przestudzoną masę czekoladową do składników suchych.
5.Dokładnie wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 160’C przez ok 1 godzinę.
6.Polewa:
1. Do garnka z gorącą wodą włożyć rondelek z czekoladą oraz śmietaną kremówką.
2. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na cieście.
4. Posypać płatkami migdałów.
Porady
Nie należy przerażać się konsystencją ciasta wlewanego do formy - jest ono dość rzadkie.
Komentarze