Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy, łyżeczką wyjmujemy gniazda nasienne i gotujemy ok 5-10 min w zalewie, do czasu aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się. Sprawdzamy patyczkiem. Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy cukier, dodajemy przyprawy. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową.
2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę z czekoladą, pod wplywem gorącej pary czekolada nam się rozpuści. Lekko przestudzić.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Po kolei dodajemy jajka miksując każde z osobna. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy na gładka masę. Dodajemy zmielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy ciasto na wolnych obrotach miksera. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wciskamy w nie do samego dna ugotowane gruszki. Pieczemy przez ok 50 min w temp 170C. Do suchego patyczka.
Komentarze