Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ledwo zdążyłam zrobić mu zdjęcie zanim został zjedzony.

  • 50 min

Składniki:

  • - tabliczka gorzkiej czekolady
    - 2 łyżki rumu
    - 8 łyżek masła
    - 2/3 szklanki cukru
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - 1/3 szklanki pokrojonych orzechów
    - 5 łyżek mąki pszennej

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić z rumem w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z połową cukru, na puszystą masę. Dodać żółtka, dalej miksować. Białka ubić z solą i cukrem. Do masy z żółtek przełożyć czekoladę i orzechy. Następnie dodawać mąkę i białka, delikatnie mieszając. Przełożyć masę do formy. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto można polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy