Cisto z kawą inką i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kawą. Dodajemy posiekaną zimną margarynę i śmietanę, zagniatamy wszystko razem na gładkie ciasto. Dzielimy na pól jedną część zamrażamy.
2.Białka ubijamy z połową cukru. Resztę cukru ubijamy z żółtkami, po czym dodajemy olej, cukier waniliowy i proszek budyniowy oraz śmietanę, mieszamy i stopniowo dodajemy białka.
3.Blaszkę (25/35 cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta i podpiekamy 15-20 min. w temp. 180*C. Na podpieczony spód rozkładamy wydrylowane wiśnie i zalewamy je masą śmietanową. Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy około 50-60 min w temp. 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze