Cielęcina z jałowcem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piec i gotować nauczyłam się sama. Moje potrawy są nie tylko smaczne, ale również różnorodne.

Składniki:

  • ● 1,5 kg cielęciny
    ● 25 dag słoniny w plastrach
    ● po 1 szkl. octu winnego i białego wina
    ● 1/4 op. utłuczonych jagód jałowca
    ● 1/2 kostki masła
    ● mały kubek śmietany

Cielęcina z jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę myjemy i osuszamy.
    Nacieramy jałowcem. Obkładamy
    plastrami słoniny.
    Ocet i wino zagotowujemy.
    Zalewamy mięso. Odstawiamy
    na 3 dni. Co jakiś czas
    odwracamy.
  • 2. Mięso osączamy, przekładamy
    do brytfanny. Pieczemy
    70 minut w temp. 200 °C,
    polewając roztopionym masłem,
    a następnie śmietaną.

Porady

Do śmietany możemy dodać kilka łyżek marynaty. Wtedy sos będzie ostrzejszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy