Ciekawy makowiec

4.5 (173 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto rozpływające się w ustach....

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. zmielonego 2x maku
    1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    2 op cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    6 łyżek mąki
    6 jaj
    1 olejek cytrynowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa 1:
    5 dużych jabłek
    1 galaretka agrestowa
    3 łyżki cukru

    Masa 2:
    1 galaretka truskawkowa
    2 op budyniu waniliowego
    3 i 1/2 szkl mleka
    cukier puder
    250g margaryny
    6 łyżek cappuccino
    2 łyżki mleka w proszku

    Dodatkowo:
    3 op herbatników 100g
    400g brzoskwiń z puszki
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciekawy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) 3 jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy 1 min. Dodajemy 3 łyżki mąki,połowę zmielonego maku i orzechów i 1/2 olejku cytrynowego.Mieszamy delikatnie wszystko drewnianą łyżką . Wylewany do formy(25x40cm) i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
    2) Jabłka obieramy, ścieramy na tartce i smażymy z cukrem 5 min. Dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze przez 2 min.Zdejmujemy z ognia.
    3)Gotujemy budyń,studzimy.Galaretkę robimy zgodnie z przepisem,studzimy i stężoną kroimy w kostkę.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem,dodając po łyżce budyniu,ucieramy na krem. Dodajemy mleko w proszku, miksujemy.Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy galaretkę, a do drugiej cappuccino.
    4) Na pierwszy placek wylewamy ciepłą masę jabłkową,układamy herbatniki.Wylewamy masę z galaretką i układamy herbatniki.Wylewamy 1/2 masy cappuccino i układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę,wykładamy resztę masy i przykrywamy 2 plackiem.Schładzamy 4 godz.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować