Ciekawy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) 3 jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy 1 min. Dodajemy 3 łyżki mąki,połowę zmielonego maku i orzechów i 1/2 olejku cytrynowego.Mieszamy delikatnie wszystko drewnianą łyżką . Wylewany do formy(25x40cm) i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
2) Jabłka obieramy, ścieramy na tartce i smażymy z cukrem 5 min. Dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze przez 2 min.Zdejmujemy z ognia.
3)Gotujemy budyń,studzimy.Galaretkę robimy zgodnie z przepisem,studzimy i stężoną kroimy w kostkę.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem,dodając po łyżce budyniu,ucieramy na krem. Dodajemy mleko w proszku, miksujemy.Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy galaretkę, a do drugiej cappuccino.
4) Na pierwszy placek wylewamy ciepłą masę jabłkową,układamy herbatniki.Wylewamy masę z galaretką i układamy herbatniki.Wylewamy 1/2 masy cappuccino i układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę,wykładamy resztę masy i przykrywamy 2 plackiem.Schładzamy 4 godz.
Komentarze