Ciecierzyca w sosie z cheddara i suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    - garść suszonych grzybów (lub pieczarek)
    - 100g sera cheddar
    - pół cebuli
    - 2 łyżki masła
    - 50ml śmietanki 30%
    - szczypta majeranku
    - liść laurowy
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca w sosie z cheddara i suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby gotujemy w garnku w niedużej ilości wody, która później przyda się do zrobienia sosu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy liść laurowy i drobno posiekaną cebulę. Wrzucamy podgotowane grzyby i smażymy przez chwilkę. Dolewamy wywaru grzybowego, starty ser cheddar i majeranek. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy śmietankę i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z grzankami.

Porady

W przypadku pieczarek należy podsmażyć je razem z cebulą na patelni. Puszczą sok, więc wywar grzybowy nie będzie potrzebny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować