Ciecierzyca w sosie pomidorowym z chorizo

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Ciecierzyca (cieciorka) jest niezwykle zdrowa, a do tego pyszna!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy
    1 puszka pomidorów w zalewie (pokrojonych)
    100g chorizo
    100g wędzonego boczku
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    1 cebula
    3 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    szczypta chili
    sól, pieprz
    garść liści bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać wodą, pozostawić na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (zazwyczaj trwa to ponad godzinę, ja gotowałam w szybkowarze 20 minut). Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić plasterki chorizo, na tej samej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać boczek, podsmażyć, dodać posiekany czosnek. Zalać pomidorami z puszki, zagotować. Ciecierzycę odcedzić, dodać do sosu pomidorowego, razem wymieszać, doprawić do smaku papryką, chili, solą, pieprzem, dusić pod przykryciem 5-10 minut, tuż przed końcem duszenia dodać listki bazylii oraz chorizo.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować