Cieciorka po bretońsku

4.5 (163 ocen)

Lżejsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.

Składniki:

  • 500g. suchej cieciorki namoczonej przez noc
    300g. boczku wędzonego
    1 pętko kiełbasy wiejskiej
    2 cebule
    200g. koncentratu pomidorowego
    4 łyżki suszonego majeranku
    sól , pieprz
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Cieciorka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odsączamy , płuczemy.
    Gotujemy do miękkości.
  • 2. Boczek , kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę.
    Rozgrzewamy suchą patelnie , przekładamy boczek.
    Gdy wytopi tłuszcz dokładamy kiełbasę z cebulą , smażymy na rumiano co jakiś czas mieszając.
  • 3. Do garnka z cieciorką przekładamy zawartość patelni , dodajemy koncentrat pomidorowy , majeranek oraz sól i pieprz.
  • 4. Na patelni po smażeniu boczku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę.
    Energicznie mieszamy do powstania gładkiej zasmażki ew. dolewamy parę łyżek sosu z cieciorki lub wody.
    Zasmażkę przelewamy do dania , mieszamy , pozostawiamy na gazie do ponownego zagotowania.
  • 5. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować