Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne i pulchne ciasteczka z nadzieniem serowym. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Idealne na podwieczorek. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    2 jajka
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dag smalcu ( kostka )
    pół szklanki śmietany 12 %

    Masa serowa:
    25 dag sera białego półtłustego
    cukier do smaku
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
  • 2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
  • 3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.
  • 4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.
  • 5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
  • 6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Porady

Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować