Ciastka Plasterki Miodowe

0 (0 ocen)

Ciasteczka znikają w zawrotnym tempie, są kruchutkie i maja przyjemny posmak prażonych orzechów. Polecam wypróbować wszystkim ten przepis.

Składniki:

  • Składniki:
    200-250 gr mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    zapach waniliowy
    50 gr cukru pudru
    100-150 gr masła
    1 żółtko
    200 gr orzechów ( ja dałam laskowe)
    3-4 łyżki miodu

Ciastka plasterki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy szybciutko ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na 30 min by odpoczęło.
  • 2. W międzyczasie mieszamy nasze obrane i posiekane na mniejsze kawałki orzechy z miodem.
  • 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je tak średnio cienko i wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu przygotowanym wcześniej miodem z orzechami.
  • 4. Pieczemy około 20-30 min w 190 stopniach.

Porady

Ciasteczka mają być brązowe po upieczeniu. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy