Ciastka kokosowe ze skórką pomarańczową i kardamonem

0 (0 ocen)

Pyszne kokosowe ciasteczka z kandyzowaną skórką pomarańczową i nuta kardamonu. Miękkie i chrupiące zarazem, w sam raz na małe co nieco.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka cukru
    3 jajka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
    100 g wiórek kokosowych
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżeczka kardamonu mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka kokosowe ze skórką pomarańczową i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka kokosowe ze skórką pomarańczową i kardamonem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Ciastka kokosowe ze skórką pomarańczową i kardamonem 2. Z masy uformować nieduże kulki (orientacyjnie wielkości piłki do ping ponga), lekko je spłaszczając (ok. 2 cm grubości). Ciastka ułożyć w formie (26 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka kokosowe ze skórką pomarańczową i kardamonem 3. Piec ok. 30 min (200 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 36 ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy