Ciastka kakaowe z fasolą i daktylami

4.5 (193 ocen)

Można upiec smaczne ciastka bez mąki pszennej, jajek i cukru. Można! Na bazie czerwonej fasoli, która doskonale zastępuje mąkę i nie wyczuwa się jej smaku, i na bazie naturalnej słodyczy z suszonych daktyli. Wyszły dość słodkie, miękkie w środku, ale nie rozpadające się i przede wszystkim zdrowe.

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    • 1 puszka fasoli czerwonej
    • 150 g daktyli bez pestek/1 szklanka gorącej wody
    • 3 łyżki masła orzechowego typu crunchy
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 1/2 łyżeczka sody
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • czekoladowe płatki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka kakaowe z fasolą i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Daktyle zalać wrzącą wodą i po 30 minutach zmiksować na gładką masę.
    • Fasolę odcedzić i zmiksować z daktylami.
    • Masę wymieszać z masłem orzechowym, kakao, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
    • Wykładać po łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 ciastek.
    • W każdym zrobić dołek i wsypać po kilka czekoladowych cukierków.
    • Piec 15 min w temp. 180 st.C.

Porady

Najlepiej miksuje się daktyle uprzednio pokrojone w blenderze kielichowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować